Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Nadpovprečno mrzel marec

13. 04. 2018

Imate občutek, da je bila letošnja zima zelo mrzla? Imate povsem prav, saj je bila povprečna temperatura v marcu 4,6 °C, lanskoletna pa 10,2 °C, kar pomeni, da je bilo letos za 5,6 °C hladneje. Zanimiva je tudi primerjava s 30-letnim povprečjem, kjer je razviden podatek, da je bil letošnji marec za 2 °C hladnejši od povprečja. Glede na nizke temperature je bilo porabljene več energije in s tem so bili tudi stroški ogrevanja višji. Priporočljiva temperatura prostorov ob tako nizkih zunanjih temperaturah je med 20 in 22 °C. Ob nizkih temperaturah je potrebno zapirati vrata med prostori in poskrbeti, da ne izgubimo preveč energije, saj ena stopinja ogrevanja več predstavlja kar 6 % dodatne porabljene energije. Prezračevanje je nujno, vendar je pomembno,da ne pozabimo na osnovna pravila. Pred odpiranjem oken je priporočljivo zapreti radiatorje, zračenje naj bo kratko do deset minut dnevno, po zračenju pa ponovno odprite radiatorje. Že pred samo kurilno sezono pa je potrebno poskrbeti, da ne bomo po nepotrebnem izgubljali energije in višali stroškov ogrevanja. Pomembno je, da poskrbimo, da bodo okna primerno tesnila, da imajo radiatorji dovolj prostora za učinkovito delovanje in da se izogibamo hitremu hlajenju in ogrevanju prostorov. 


Ob upoštevanju vseh navodil bomo porabili manj električne energije in prihranili pri stroških ogrevanja.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika-lj.si, s pripisom: Za svetovalca