Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Ali lahko pri kuhi prihranim z energijo?

14. 11. 2018

Seveda, pri kuhi in tudi peki je veliko načinov, kako prihraniti z energijo. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov za prihranek.
Za kuho, kadar je le mogoče, uporabljajte ekonom lonec, saj je hrana kuhana v bistveno hitrejšem času, kot v navadnem loncu. Če pa uporabljate navaden lonec, je pomembno, da je le-ta pokrit. Varčevati je treba tudi z vodo za kuho, zato naj njena količina ne bo prevelika, saj je hrana bistveno boljšega okusa, če je kuhana v manjši količini vode in ni razkuhana, večja količina vode je potrebna pri kuhi zelenjave: vode naj bo v loncu toliko, da prekrije vso zelenjavo.

Pri klasičnem štedilniku je priporočljivo, da velikost kuhalne plošče izberemo glede na velikost posode in tako preprečimo nepotrebno izgubo energije.
Tudi pri uporabi pečice lahko varčujete z energijo. Pri starejših pečicah je treba pogosto preveriti tesnjenje vrat, priporočljivo pa je čim manjkrat odpirati vrata pečice, sploh med peko. Pri nakupu pečice bodite pozorni, da so njene stene dobro izolirane in da je steklo na vratih večplastno. Energijo lahko prihranite tudi z uporabo ventilatorja ali s peko več jedi hkrati, če vam seveda pečica to dopušča.
Za prihranek energije lahko štedilnik in pečico izklopite tudi nekaj minut pred koncem kuhanja ali peke, saj imata oba ob daljši uporabi dovolj toplote, da bo vaša jed dokončana.
Kako prihraniti energijo pri malih gospodinjskih aparatih, pa preberite v naslednjem članku našega Svetovalca.  

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika-lj.si, s pripisom: Za svetovalca