Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Zakaj je postopek zamenjave dobavitelja zemeljskega plina tako dolg?

14. 05. 2019


Pogosto vprašanje, ki ga slišijo naši svetovalci od odjemalcev zemeljskega plina, ki se nam pridružujejo je »Zakaj tako dolgo traja?« zato smo za lažje razumevanje pripravili shemo poteka celotnega postopka. 

Poglej shemo v večjem formatu.

Prenesi shemo v .pdf obliki.


Energetski zakon 


Postopek zamenjave dobavitelja zemeljskega plina in električne energije ureja Energetski zakon. Za uspešno menjavo dobavitelja morajo biti izpolnjeni točno določeni pogoji. V postopku menjave nastopajo 3 stranke: odjemalec, dobavitelj in operater distribucijskega omrežja. Da odjemalcem olajšamo postopek prehoda ob pogodbi podpišejo tudi pooblastilo, s katerim pooblaščajo Energetiko Ljubljana, da jih zastopa v postopku zamenjave dobavitelja. Tudi v primeru, ko sta dobavitelj in operater isto podjetje je potrebno slediti zakonu.


»Konkurenca je hitrejša.«

Morda vam kateri od ponudnikov zagotavlja, da je postopek končan v trenutku, ko podpišete pogodbo – temu žal ni tako. Vsi ponudniki energentov smo se dolžni držati istih zakonskih določil, kar pomeni, da je dolžina postopka pri vseh ponudnikih predvidoma enaka.


Dostop do plinomera - pomembno

Odjemalec ima po podpisu pogodbe le še eno poglavitno nalogo – biti pozoren na datum odčitka, v primeru, da plinomer ni prosto dostopen zunaj objekta. Operaterji odčitke največkrat izvajajo zadnjih ali prvih 5 dni v mesecu. V primeru, da operater ne bo uspel odčitati stanja v predvidenem terminu je zelo verjetno, da bo zopet poskusil odčitati stanje šele naslednji mesec, kar podaljša postopek še za mesec dni.


Pridružite se nam kot odjemalec, pokličite 080 2882 ali nam pišite na info@energetika-lj.si.


Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika-lj.si, s pripisom: Za svetovalca