Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Bogata nagrada ob menjavi dobavitelja, hkrati pa višji strošek za ogrevanje!

09. 12. 2019

Kljub temu, da marsikateri potrošnik ne razmišlja o spremembi dobavitelja elektrike in plina, velja izpostaviti, da je menjava dobavitelja pravica vsakega in da lahko odjemalcem omogoči manjše ali večje prihranke oz. zmanjšanje stroškov. Zamenjava dobavitelja je za odjemalce tudi preprosta in varna, saj v njihovem imenu vse opravi podjetje, ki so ga izbrali za novega dobavitelja.

Pri tem pa velja biti pozoren, kajti na spletu so pogosto dostopni zavajajoči izračuni prihrankov v primeru zamenjave dobavitelja, ki pa se ne primerjajo z aktualnimi veljavnimi ceniki, temveč s preteklimi ceniki posameznih dobaviteljev, npr. ko so bile cene višje. Ravno tako so izračuni prihrankov navadno narejeni na podlagi rednih cenikov in ne na podlagi akcijskih cen, ki jih lahko imajo uporabniki pri že obstoječih dobaviteljih. Zato svetujemo previdnost. 

Nekateri ponudniki pa ne ponujajo samo nižjih cen, ampak potencialne odjemalce skušajo privabiti z drugimi ugodnostmi, kot so npr. prvi mesec brezplačne elektrike, dobroimetje, točke zvestobe, bon za nakup v spletni trgovini dobavitelja, v zadnjem času vinjeta in podobno. Naj vas ta »darila« ne zavedejo, saj so pogosto vračunana v višji ceni energenta. Preden se torej odločite za menjavo dobavitelja, vas prijazno opozarjamo, da podrobno preverite splošne pogoje in cenike akcij, za katere se odločate in preračunajte vaše letne zakupljene količine, da vas na koncu ne bo presenetil višji račun za ogrevanje.

Nekateri dobavitelji jamčijo zaklenjene cene za čas vezave – za eno ali dve leti, tudi za tri. Premislite, ali se vam res splača obljubiti zvestobo enemu dobavitelju? Kaj pa, če boste pred iztekom vezave našli ugodnejšo ponudbo pri drugem? Pri izbiri dobavitelja in paketov bodite torej pozorni tudi na vezavo, dodatne stroške (nekateri ponudniki v svoje akcijske ponudbe vključujejo različne pavšalne stroške poslovanja, ki lahko podražijo končno ponudbo), dodatne pogoje, kot so akcija za nove ali obstoječe odjemalce in imetnike določenih kartic zvestobe, način prejemanja in plačila računa (elektronski račun, direktna bremenitev), časovno obdobje, v katerem velja trenutna cena energenta.

Kljub na prvi pogled mikavnim izračunom vedno najprej preverite veljavno ceno na svojem zadnjem računu za plin in/ali elektriko ter na tej osnovi pridobite izračun dejanskega prihranka ob menjavi dobavitelja. Če ste odjemalec Energetike Ljubljana, lahko aktualne akcijske in redne cenike vedno preverite na naši spletni strani. S članstvom v Klubu Zvestoba ogreva pa si lahko zagotovite občasno še nižje cene energentov in druge mesečne klubske ugodnosti!

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca