Dolgoročna partnerstva so nam najpomembnejša.
Poti na Šmarno goro vzdržujemo že 15 let.

Gibanje nam daje utrip za življenje.

Energetika Ljubljana (in pred njo TE-TOL) podpira dejavnost turističnih in športnih delavcev izpod Šmarne gore že od jeseni 2004 dalje. V tem času smo praktično vsako leto dodali drobec v mozaik urejenosti te naše najbolj obiskane gore, enega pomembnejših simbolov zelene Ljubljane.

Največ pozornosti je bilo namenjeno urejanju poti, ki jih vodna erozija iz leta v leto bolj najeda. Najobsežnejša tovrstna akcija je potekala v letu 2014, ko smo odpravljali posledice katastrofalnega žledoloma. V letu 2015 smo obnovili vseh 28 lesenih klopi, ki so ob poteh in na izhodiščih na voljo obiskovalcem.

V letu 2020 je Planinsko oz. Turistično društvo Šmarna gora kljub epidemiji korona virusa uspelo obnoviti zaščitni premaz na 25 klopeh in obnoviti vseh 20 informativnih tabel.

Ni vam potrebno vedno do vrha,
da naredite nekaj za svoje srce.

Srce Ljubljane je zeleno.

V letu 2016, ko je Ljubljana prejela častni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, smo prizadevanja za urejenost in varnost poti na Šmarno goro še dodatno prepletli, povezali in tudi tako pustili še eno odgovorno in pozitivno sled v skrbi za naše okolje in s tem za kakovost našega bivanja.

Posebno pozornost smo namenili dvema potema, ki imata za Šmarno goro poseben pomen, in sicer najbolj obiskana in obremenjena »Pot čez korenine« in najlepša, najbolj razgledna in najmanj obiskana krožna »Pot Svobode«, ki ima gledano iz ptičje perspektive obliko srca, simbola številnih razsežnosti, med drugim ali predvsem pa tudi simbola projekta Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016. Zato smo jo v sklopu projekta imenovali »Pot srca.«

Naj gorski tek na svetu.

Leta 2020 je prireditev Tek na Šmarno goro na izboru Mednarodne zveze za gorske teke (WMRA) zmagala v konkurenci 24 tekov s celega sveta. Tek na Šmarno goro ima dušo, za njim stoji srčna ekipa, ki ga je katapultirala na prvo mesto svetovnega izbora.

Odkrijte nove poti na Šmarno goro.
in izberite svojo.

Izhodišče Zavrh

Dolžina poti:
4,01 km

Višinska razlika:
310 m

Izhodišče Tacen - Romarska

Dolžina poti:
5,31 km

Višinska razlika:
354 m

Izhodišče Tacen - Mazijeva

Dolžina poti:
3,46 km

Višinska razlika:
443 m

Izhodišče Pirniče

Dolžina poti:
4,55 km

Višinska razlika:
371 m

Izhodišče Šmartno

Dolžina poti:
4,04 km

Višinska razlika:
355 m

Izhodišče Vikrče

Dolžina poti:
4,36 km

Višinska razlika:
469 m

Pot Svobode

Dolžina poti:
4,34 km

Višinska razlika:
260 m

Izhodišče Tacen - čez korenine

Dolžina poti:
1,71 km

Višinska razlika:
341 m

#smarnagora