Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Menjava dobavitelja – DA ali NE – predvsem pa se ne pustite kar tako prepričati!!!

03. 06. 2020

Kljub temu, da marsikateri potrošnik ne razmišlja o spremembi dobavitelja elektrike in/ali plina, velja izpostaviti, da je menjava dobavitelja pravica vsakega posameznika, poleg tega lahko odjemalcem omogoči tudi prihranke. Zamenjava dobavitelja je za odjemalce kljub napačnemu prepričanju večine tudi nadvse preprosta in varna. V imenu odjemalca namreč vse opravi podjetje, ki so ga izbrali za novega dobavitelja.

Zagotovo pa izbira najcenejšega dobavitelja ni tako preprosta, kot se na prvi pogled zdi. Za pravilno odločitev se je treba v izračun poglobiti. Primerjava zgolj po dejanski porabi namreč zaradi različnih akcijskih pristopov dobaviteljev ni ustrezna. Nekateri novim naročnikom prvi mesec vezave ponujajo energent brezplačno, drugi dobroimetje, tretji si lahko račun znižajo s točkami zvestobe … Nekateri dobavitelji se zgolj zavežejo, da obstoječih cen v času vezave ne bodo dvigovali in potrošnikom jamčijo zaklenjene cene od enega do treh let. V primeru, da boste kasneje našli ugodnejšo ponudbo, pa boste ob prekinitvi plačali pogodbeno kazen.

Spet drugi v svoje akcijske ponudbe vključujejo razne pavšalne stroške poslovanja, ki končno ponudbo dražijo ali v akcijske ponudbe vključujejo dodatne pogoje, kot so npr. časovno obdobje, v katerem velja trenutna cena. Pogosto se tudi zgodi, da dobavitelji potrošnikom sploh ne ponujajo nižjih cen, temveč jim obljubljajo razna darila, dodatne storitve in ugodne nakupe različnih izdelkov. Naj vas ta »darila« ne zavedejo, saj so pogosto vračunana v višji ceni energenta. 

Na spletu so pogosto dostopni tudi ne povsem natančni izračuni prihrankov v primeru zamenjave dobavitelja. Izračuni prihrankov so navadno narejeni na podlagi rednih cenikov in ne na podlagi akcijskih cen, ki jih lahko imajo uporabniki pri že obstoječih dobaviteljih. Zato tudi tukaj svetujemo previdnost. 

V Energetiki Ljubljana se še kako zavedamo, kako pomembno je zadovoljstvo naših uporabnikov, saj se iz zadovoljnih uporabnikov namreč razvijejo zvesti uporabniki. Zvestih uporabnikov pa si na dolgi rok nikakor ni mogoče prislužiti z zavajanjem. Skrbimo za celovito oskrbo vse od prvega povpraševanja do začetka odjema ter tudi naprej, 24 ur na dan, celo leto.

Trudimo se, da so uporabniki sproti obveščeni o aktualnih ponudbah in akcijah ter se jim ni potrebno ukvarjati z iskanjem konkurenčnih ponudb, primerjavo cen in preračunavanjem prihrankov. Prizadevamo si, da ima vsak uporabnik celovito in individualno obravnavo ter pravočasno dobi vse potrebne informacije. Naše ponudbe ne vključujejo dodatnih pavšalnih stroškov, ravno tako v naših pogodbah ni pogodbenih kazni.

Ker je vključenost v akcijo običajno časovno omejena in s tem tudi cene, pred iztekom akcije uporabnike obvestimo o možnosti podaljšanja ali vključitvijo v novo aktualno akcijo. S tem pa preprečimo, da bi uporabniki po preteku akcij plačevali višje cene. Verjamemo, da je ravno to tisto, kar uporabnikom največ pomeni.

Preden se torej odločite za menjavo dobavitelja, vas prijazno opozarjamo, da podrobno preverite splošne pogoje in cenike akcij, za katere se odločate in preračunajte vaše letne zakupljene količine, da vas na koncu ne bo presenetil višji račun za ogrevanje. Kljub na prvi pogled mikavnim izračunom, vedno najprej preverite veljavno ceno na svojem zadnjem računu za plin in/ali elektriko ter na tej osnovi pridobite izračun dejanskega prihranka ob menjavi dobavitelja. Če ste odjemalec Energetike Ljubljana, lahko aktualne akcijske in redne cenike preverite na naši spletni strani, vedno pa smo vam na voljo tudi za brezplačen posvet. 

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca