Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako znižati mesečne stroške energije?

03. 10. 2022

Na dnevni bazi smo priča novicam o nevzdržnih razmerah na trgu energentov, kar je tudi razlog, da večina ponudnikov že prilagaja svoje cenike energentov.
Kljub povišanju cen energije pa uporabniki lahko tudi sami pripomoremo, da ublažimo učinek na končni znesek mesečnega stroška.

1. Redno ugašajmo naprave, ki trenutno niso v uporabi

Vsem nam se  pogosto dogaja, da zaključimo delo na računalniku, nato pa se zamotimo z drugimi opravili, ne da bi ga pred tem ugasnili, kajne? Poskrbimo, da naprave ugasnemo, saj če ne, se v tem času troši dragocena električna energija. S tem ne samo, da gre energija v nič, tudi življenjska doba naprave se zaradi dodatne obremenitve krajša.

2. Ustrezno prilagodimo temperaturo v prostoru

Znižajmo stopnjo ogrevanja. To ne pomeni, da moramo iti v skrajnost in drgetati v mrazu, vendar tropske vročine pa tudi ne potrebujemo. Poleg tega previsoke temperature v prostoru ne vplivajo dobro na zdravje. Vsaka dodatna stopinja nad 20 °C predstavlja 6 % večjo porabo energije. Oblecimo topla oblačila in nekoliko bolj sveža sobna temperatura nas ne bo več motila.

3. Preprečimo uhajanje toplote iz stanovanja

Zmanjšana potreba po ogrevanju stanovanja je en najučinkovitejših načinov za varčevanje z energijo. Manj toplote, kot nam uhaja iz stanovanja, manj ga bo potrebno ogrevati, zato tudi zračimo za kratek čas. Za najboljšo kakovost zraka odprimo okna na stežaj 2 x dnevno po 5 minut. Zakaj 5 minut? Zamenjal se bo ves zrak v prostoru, hkrati pa se zaradi kratkega intervala ne bodo začele ohlajati stene.
Najboljše je, če okna odprete ob prihodu domov, dokler smo še toplo oblečeni in vajeni mraza. Na tak način lahko prihranimo tudi do 20 % toplotne energije.

4. Ne zastirajmo ogrevalnih teles

Pomembno je, da ne zastiramo ogreval, radiatorji naj imajo prostor, da oddajajo toploto.
Okrog teles, ki oddajajo toploto, ni priporočljivo postavljati t.i. zračnih blazin ali sušiti perila, saj se v nasprotnem primeru poraba toplotne energije lahko poveča tudi za 10 %.


Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca