Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Ali je radiatorje potrebno pripraviti na zimo?

10. 11. 2021

Da, tudi radiatorji potrebujejo pripravo na zimo, da nas lahko grejejo. Pojavi se lahko kar nekaj težav, zaradi česar radiator ne odda toliko toplote, kot bi jo lahko. Katere težave pa so to?

Največja težava je lahko ta, da je polovica radiatorja topla, polovica pa mrzla. To je posledica ne kroženja vode. Vzrok za to je zrak v radiatorju, kar pomeni, da moramo radiator odzračiti. Da lahko radiator enostavno odzračimo, imajo radiatorji vgrajene odzračevalne ventile, ki jih lahko odpremo s posebnim ključkom ali enostavno kar z roko ali izvijačem. Pod odprtino postavimo manjšo posodico, odvijemo ventilček in slišali bomo zrak, ki bo začel uhajati iz radiatorja. V tem postopku po uhajanju zraka iz radiatorja pritečejo kapljice vode in takrat lahko ventil zapremo nazaj. Radiator bo ponovno deloval brezhibno.

Težava, ki povzroča motnje v ogrevanju radiatorjev, je lahko tudi brbotanje, ki bo izginilo, ko bo celotna napeljava odzračena in bo v radiatorjih dovolj vode. Ko pred in po odzračenju preverimo tlak v sistemu, ugotovimo, ali je potrebno v sistem dodati vodo.

Najbolj neprijetna težava je puščanje radiatorjev, ki nastane kot posledica slabega vzdrževanja radiatorjev. Sistemi za ogrevanje s toplo vodo velikokrat lahko puščajo iz cevi ali vstopnih ventilov. Puščanje cevi nastane zaradi ohlapnih navojev ali povezave, ki je varjena. Te napake se lahko odpravi z zategovanjem povezav ali na primer tudi z varilnim aparatom. Puščanje okrog ventilov pa nastane zaradi okvare ventilov ali dotrajane podložke v ventilu. Puščanje radiatorja je potrebno ugotoviti v času izven kurilne sezone oziroma ko ogrevalni sistem ni topel, nam pa v vsakem primeru ob nepravočasnem popravilu lahko povzroči precej stroškov.

Ali v vašem radiatorju čudno poka ali šumi? Pokanje v radiatorju je posledica neenakomerne temperature vode, radiator pa je
kljub temu v odličnem stanju. Rešitev za odpravo tega je nastavitev avtomatske temperaturne regulacije ogrevanje glede na zunanje temperature. Če pa v vašem radiatorju šumi, to pomeni, da je hitrost pretoka vode skozi ventil prevelika. Šumenje najenostavneje odpravimo z zamenjavo ventila, ki mora biti dinamično nastavljiv.

Kako pa v teh primerih ravnamo v večstanovanjski stavbi? V primeru odkritja težav z radiatorji je potrebno o težavi obvestiti upravnika in poiskati strokovnjaka, ki bo radiator zamenjal ali popravil. Za popravilo je priporočljivo izbrati izvajalca, ki je pri upravniku pooblaščen za takšna opravila in tudi najbolje pozna inštalacije v objektu.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca