Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Učinkovita raba energije v vročih dneh

11. 07. 2022

Priporočljiva razlika med temperaturo prostora in temperaturo okolice je med 5 in do največ 8 °C, kar je v večini primerov možno zagotoviti že s tehničnimi ukrepi kot je zastiranje osončenih površin, zapiranje odprtin preko dneva in nočno prezračevanje. V nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov, kako se lahko prostore ohlajamo brez uporabe klime in pri tem privarčujemo pri porabi električne energije.

•    Zagrnite zavese in spustite rolete
Že v zgodnjih jutranjih urah zagrnite zavese, zastrite žaluzije oz. spustite rolete. Še posebej je to pomembno na oknih, ki so obrnjena na jug in zahod. Na takšen način vročini preprečite vstop v prostor. Sonce, ki sije skozi okno, lahko poveča temperaturo prostora tudi za 30 odstotkov.

•    Prostore prezračujte ponoči
Ko se sonce skrije za obzorje in se ozračje shladi, je čas za odpiranje oken. Odprite okna na nasprotnih straneh stanovanja ali hiše, da ustvarite prepih.

•    Uporabite ventilator
Ventilator služi kot mešalec zraka. Pred ventilator lahko postavite plastenke z zamrznjeno vodo, ki ste jim predhodno dodali 2-3 žličke soli. Postavitev ledu pred delujoči ventilator lahko dejansko posnema učinek klimatske naprave.
Ventilator je bolje postaviti čim bližje tlom, saj se bo hladni zrak tako najbolje razpršil. Ko je zunaj vlažen in soparen dan, pomaga vklop ventilatorja v kopalnici, ki je tam zato, da posrka vlago iz zraka.
Preverite, če se stropni ventilator vrti v nasprotni smeri urinega kazalca. To je zelo učinkovit način za premikanje zraka po stanovanju.

•    Uporabljajte bombažno posteljnino
Posteljnina naj bo svilena ali bombažna. Naravni materiali se ne pregrevajo in ustvarjajo prijeten občutek na koži. Že res, da je
flanelasta posteljnina zelo mehka, ampak je bombaž veliko bolj zračen. Poleg tega v vročih poletnih nočeh ostaja dlje časa hladnejši na dotik.

•    Zmanjšajte notranje vire toplote
V vročih dneh se odpovejte uporabi pečice in štedilnika. Raje uživajte hladno hrano. Izklapljajte računalnik in televizor. Opravila, ki terjajo uporabo gospodinjskih aparatov odložite na večer ali zgodnje jutro.

•    Osredotočite se na vašo telesno temperaturo
Poleg temperature v stanovanju je še bolj pomembno, da se osredotočite na vašo telesno temperaturo. Namenite več pozornosti ohladitvi telesa od znotraj, tako, da popijete dovolj tekočine in nosite lahka oblačila iz naravnih materialov.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca