Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Na izbiro ogrevalnega sistema vpliva tudi objekt sam

15. 05. 2017

Na izbiro ogrevalnega sistema poleg lokacije in lokalnih energetskih predpisov vpliva tudi to, kateri objekt želimo ogrevati. Je to večstanovanjski objekt, enodružinska hiša, novogradnja, starejši objekt, nizkoenergijska ali celo pasivna hiša? Je to star objekt s slabo izolacijo? Želimo objekt poleti tudi hladiti? 

Pri novogradnjah imamo možnost izbire ogrevalnega sistema že v prvi fazi gradnje. Kot posameznik že v tej fazi lahko sodelujete in vzamete stvari v svoje roke. Projektanti so strokovnjaki, ki so zavezani k profesionalni etiki glede načrtovanja, vendar boste vi tisti, ki boste plačevali račune, bivali v prostorih in razmišljali o tem, kako obremenjujete okolje. Projektanti so vaši izvajalci in ne tisti, ki narekujejo, kako boste živeli – seveda ob upoštevanju predpisov, ki veljajo za področje vašega bivanja.

Pri obnovah ogrevalnega sistema, kar je tipično za že obstoječe stavbe, je potrebno najprej preveriti možnost obnove obstoječega načina ogrevanja ali priključitev na daljinski sistem, ki je prisoten na vašem območju. Obnova tudi, če gre za uporabo enakega energenta še naprej (npr. zemeljski plin) lahko zaradi zmogljivejših ogrevalnih naprav pomeni bistven prihranke pri porabi energije ter posledično stroških za namene ogrevanja. Poleg energentov, ki so na razpolago in udobja, ki ga želimo doseči je pri obnovi ogrevalnega sistema za najboljši rezultat dobro razmišljati vsaj še o dobri izolaciji ovoja zgradbe in vgradnji energijsko varčnih oken.

Izbira ogrevalnega sistema tako še zdaleč ni tako preprosta. Zahteva skrben premislek, analizo oziroma najbolje posvet s strokovnjakom. S celovitim pregledom različnih ogrevalnih sistemov, energentov in njihovih bistvenih prednosti bomo namreč dobili objektivnejšo sliko, se lažje pravilno odločili. Kar je dobro za vašega soseda ali sorodnika, še ni nujno tudi najboljša rešitev za vas.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca