Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Zakaj toplotne črpalke niso tako zelo zelene in zakaj jih ravno sredi zime rado zebe?

10. 05. 2017

V zadnjih letih so toplotne črpalke postale pravi hit. Razlogi naj bi bili sledeči: enostavna raba, okolju prijazen vir toplote, nizki obratovalni stroški,… Idealen vir toplote za naš dom torej. Pa je vse to res?

Toplotne črpalke za svoje delovanje uporabljajo toploto iz okolja: iz zemljišča, iz podtalnice ali iz zraka. Njihovo delovanje je podobno delovanju hladilnika, le da proces poteka v obratni smeri, saj toplotna črpalka odvzema toploto v okolici in jo oddaja v prostor. Za delovanje potrebuje električno energijo. Glede na vir ločujemo toplotne črpalke: zrak/voda, zemlja/voda in voda/voda. Vrsta in način za izbiro toplotne črpalke sta odvisna od vira toplote in energetskih potreb objekta, ki naj bi ga pokrila toplotna črpalka.

V zadnjem času so toplotne črpalke zelo priljubljene, vendar se moramo pred odločitvijo zanje zavedati tudi nekaterih njihovih manj svetlih plati. Primerne so predvsem za nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, saj praviloma ne dosegajo višjih temperatur od 50 ºC, kar pomeni, da so primerna za talno oziroma ploskovno ogrevanje. Njihova življenjska doba je nižja kot npr. plinskih grelnikov, poleg tega pa so morebitna popravila običajno zelo draga.

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov v zimskem času potrebuje dodatno količino elektrike. Ker pa hidroelektrarne pozimi ne morejo proizvesti dodatnih količin elektrike, slednjo proizvajajo termoelektrarne. Tako lahko rečemo, da toplotna črpalka deluje na fosilno elektriko, za katero pa ne moremo reči, da je ravno okolju prijazna. Res je, da naša hiša s toplotno črpalko nima dimnika, vendar namesto nje okolje onesnažuje termoelektrarna, ki je lahko tudi zelo daleč stran.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca