Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Zakaj v mestnih središčih ne morem dobiti dovoljenja za toplotno črpalko?

15. 06. 2017

Občinski odlok o prioritetni uporabi energentov za ogrevanje za večji del Ljubljane ne dovoljuje oz. omejuje uporabo toplotnih črpalk za ogrevanje. Razlog za ukrep je preprost. Čeprav so toplotne črpalke na prvi pogled najudobnejši in najugodnejši vir energije, pa to niso vedno in povsod. V mestnih središčih, kjer je mogoče razviti zgoščeno mrežo daljinskega ogrevanja, je to za uporabnika cenovno ugodneje in tudi okoljsko bolj sprejemljivo od toplotnih črpalk. Podobno velja tudi za zemeljski plin. Zato je povsod tam, kjer sta na razpolago daljinsko ogrevanje ali zemeljski plin, uporaba toplotnih črpalk destimulirana. Tam pa, kjer daljinskega ogrevanja ali zemeljskega plina ni in ne bo na razpolago, pa so toplotne črpalke (voda/voda ali zemlja/voda) prva najboljša alternativa.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca