Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Z izbiro ogrevalnega sistema vplivamo na okolje

20. 07. 2017

V skrbi za zdravo in čisto okolje je eden od ključnih kriterijev za izbiro najprimernejšega ogrevalnega sistema tudi okoljska sprejemljivost ogrevalnega sistema. Skrb za okolje je večplastna in nastopa na vseh področjih življenja. Do okolja prijazno ogrevanje pomeni takšno uporabo energentov, ki pri pretvorbi v toploto ne povzročajo emisij, ki jih okolje ne more absorbirati brez nepopravljivih posledic. Izkušnje kažejo, da ni najbolj »čistega« okoljsko primernega energenta. Prav vsak s seboj prinaša tudi negativne okoljske posledice, če ne v samem izvoru ali pri pretvorbi v energijo, pa pri razgradnji njihovih prenosnikov ipd. Ravno zato se je o teh posledicah smiselno pogovoriti z energetskim strokovnjakom in ne samo s prodajalcem zgolj enega energenta ali ogrevalnega sistema. 

Prav okoljska sprejemljivost je ena od najbolj vročih tem med strokovnjaki po celem svetu. Res je, da se vsi strinjamo, da je potrebno znižati izpuste CO2, ki jih povzročajo fosilni viri (premog, nafta, plin), ampak vprašanja postanejo bolj zanimiva, ko se začne računati, koliko CO2 povzročajo sistemi, ki omogočajo izrabo ne-fosilnih energentov? Jedrska energija je praktično najbolj čista in zavzema najmanj prostora, ampak je v primeru nesreč seveda bolj nevarna za nas in okolje, kot drugi viri. Vodni viri za elektriko so na videz čisti, kaj pa spremembe, ki jih v okolju nepovratno povzročajo zajezitve in grožnje za življenja, če bi se kaka zajezitev podrla?

Prav vsak med nami bi seveda želel uporabljati tak energent, ki povzroča najmanj škode in bi bil hkrati tudi poceni. Ceno vidimo hitro, okoljsko škodo, ki jo pogosto nehote povzročamo, pa je veliko težje opredeliti. Energetski strokovnjaki ne vedo vsega, vseeno pa lahko pomagajo razrešiti vsaj osnovna vprašanja okoljskih učinkov posameznih energentov.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca