Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Zakaj je pomembno varčevati z energijo?

23. 10. 2017

Za proizvajanje energije uporabljamo dragocene naravne vire. Varčevanje z energijo prinaša številne prednosti – predvsem prihranek in čistejše okolje. Zmanjšanje porabe energije tako pomaga ohraniti vire in omogočiti, da bodo trajali dlje.


Učinkovito rabo energije pa pogosto enačimo z varčevanjem z energijo, kar pa povezujemo z zmanjševanjem udobja. Varčevanje z energijo v resnici pomeni manjšo porabo energije ob doseganju podobnih končnih rezultatov porabe. Energetska učinkovitost v večini primerov pomeni, da je končni rezultat energetsko izboljšane dejavnosti enake ali boljše kakovosti kot pred izvedbo dejavnosti energetske učinkovitosti.

Varčevanje z energijo ne prinaša samo finančnega prihranka, ampak bistveno prispeva tudi k ohranjanju okolja. Ukrepi za izboljšanje energetske učinkovitosti so usmerjeni k izboljševanju zanesljivosti oskrbe z energijo, zagotavljanju čistejšega okolja in izboljševanju življenjskega standarda. Velik izziv za uspešno izvajanje učinkovite rabe energije predstavlja vzpostavitev kulture energetske učinkovitosti. Njen cilj so ozaveščeni porabniki energije, ki so pripravljeni spremeniti življenjske navade in življenjski slog ter izvajati ukrepe za učinkovito rabo energije.




Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca