Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Daljinsko ogrevanje – najudobnejši sistem ogrevanja, ki se prilagaja uporabniku

13. 11. 2017

Daljinski sistemi spadajo med najzanesljivejše, okoljsko in stroškovno sprejemljive sisteme oskrbe s toploto.

Pri sistemu daljinskega ogrevanja se toplota proizvaja v osrednjem proizvodnem objektu, do posameznih domov oziroma stavb pa jo po navadi prenaša vroča voda po omrežju. Predaja toplote iz omrežja v objekt poteka v toplotni postaji. Daljinsko ogrevanje nadomešča kotlovnice za posamezen objekt ali večstanovanjske objekte. Uporablja se za ogrevanje, hlajenje in pripravo sanitarne tople vode. Razpoložljiv je na zaključenih območjih.

Daljinsko ogrevanje je energetsko in okoljsko zelo učinkovit sistem, saj velika osrednja proizvodnja porabi manj energenta, povzroča manj onesnaženja in je cenejša na enoto energije od manjših proizvodenj. Po drugi strani sta umestitev razvodnega sistema v prostor in investicija zahtevnejši. Potreben je obsežnejši gradbeni poseg za prvi priklop na omrežje. Za sistem daljinskega ogrevanja je značilno, da se njegova stroškovna učinkovitost s časom povečuje.



Bistvene prednosti:

  • preprosto obratovanje in vzdrževanje
  • tih in zanesljiv sistem – na voljo 24/7, 356/leto
  • cenovno stabilen sistem
  • možnost pridobitve nepovratne podpore za izvedbo
  • ni vnetljiv, ne potrebuje dimnikov ali skladišč goriva
  • prijazen do okolja – emisija dimnih plinov je nadzorovana; ni lokalnih emisij škodljivih snovi
  • arhitekturno neviden


Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca