Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako toplotna izoliranost stavbe vpliva na prispevek za energetsko učinkovitost ter prispevek za SPTE in OVE?

10. 01. 2018

V enem prejšnjih prispevkov smo pisali o tem kaj je prispevek za energetsko učinkovitost ter prispevek za SPTE in OVE in zakaj ju moramo plačevati. Vprašanje pa je tudi, ali sta slednja odvisna od izoliranosti našega doma? Odgovor je seveda pritrdilen. 

Prispevka za energetsko učinkovitost in za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE se plačujeta glede na količino porabljene energije. Samo s toplotno izolacijo fasade lahko porabo energije v hiši zmanjšamo za več kot 30 odstotkov. Se pravi, če je poraba v stavbi zaradi naknadne izolacije nižja kot pred izvedbo izolacije, potem se to samodejno odrazi v nižjih zneskih za oba prispevka, kot seveda tudi pri znesku za dobavljeno energijo za tisti del, ki se plačuje po porabi.


Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca