Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Zanimiva dejstva o sevanju

15. 06. 2018

Ali ste vedeli, da brez sevanja ne bi bilo vesolja, zvezd in planetov? In da je sevanje Sonca zelo škodljivo?

Največkrat najprej pomislimo na negativno sevanje, ne pomislimo pa, da smo tudi ob kaminu izpostavljeni sevanju svetlobe, zvoka in toplote. Sevanje prenaša energijo, ki se iz samega vira sevanja širi po prostoru, jakost oziroma moč pa se z razdaljo manjša. 

Izpostavljeni smo naravnemu sevanju, ki ga oddaja Sonce in ostala segreta telesa, ter kozmičnemu sevanju, ki prihaja iz vesolja. 

Pri tem, kako sevanje vpliva na naše zdravje, se pogosto pretirava, saj vseh sevanj naše telo sploh ne more prepoznati. Tako poznamo neionizirajoče ali ionizirajoče sevanje. Neionizirajoče pomeni, da ne tvori novih ionov in se ne vpleta v kemično sestavo snovi, za živa bitja so neškodljiva. Ionizirajoča pa lahko spremenijo sestavo molekule in so zato nevarna. To so na primer rentgenski žarki ali ultravijolična svetloba. 

Sonce je zelo koristno, a zaradi sevanja tudi zelo škodljivo. UV-sevanje, ki ga načeloma s čutili ne zaznamo, lahko povzroči akutne in kronične nevšečnosti na koži, očeh in imunskemu sistemu. UV-sevanje ob izpostavljenosti kože le-to postara, možne negativne reakcije so tudi zagorelost in sončne opekline. Izpostavljenost UV-sevanju je tudi glavni dejavnik za pojav vseh vrst kožnega raka. 

Zato je pomembno, da se v sončnih dneh, ki prihajajo, izogibamo soncu med 10. in 16. uro, izbiramo lahka, široka in dolga oblačila, oči zaščitimo s primernimi sončnimi očali, uporabljamo kreme s sončnim zaščitnim faktorjem in se ne sončimo namerno ter ne uporabljamo solarijev, saj ima tudi UV-sevanje solarija enake vplive na zdravje kot sonce.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca