Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Droni – vsestranske leteče naprave

26. 06. 2018

V zadnjem času velikokrat slišimo za drone, ki jih lahko uporabljamo v različne namene, kot so fotografiranje ali raziskovanje terena, pomoč ob naravnih nesrečah in podobno. Naj vam podrobneje predstavimo te vsestranske leteče naprave.

Uporabljajo jih lahko imetniki licence kategorije A do D (D je najzahtevnejša) za nepridobitno oziroma pridobitno uporabo. Več o tem lahko preberete v uredbi za izvajanje letalskih operacij z brezpilotnimi letalniki na https://bit.ly/2JWFP1F

Droni lahko izdelujejo aerofotografije in videoposnetke (fotografije in videoposnetke iz zraka) ali izvajajo nadzor stanja zunanjih elementov stavbe, ki notranjost stavbe ščitijo pred zunanjimi vplivi (mraz, vročina), t.j. fasadni zid, streha in podobno. Uporabljajo jih tudi pri izvajanju energetskih pregledov objekta oziroma pri ugotavljanju morebitnih poškodb stavbe, posebnost je tudi izdelava 3D modelov stavb, izračun volumnov objektov in spremljanje poteka gradbenih investicij.

Vsestranskost dronov se kaže pri pregledu delovanja sončnih elektrarn in vročevodnega omrežja, pomagajo tudi ob požarih, potresih in poplavah, saj je to najhitrejši in najbolj varen način, da gasilci vidijo posledice nesreč. Z droni na hiter in kakovosten način zajamemo večje območje, zajem in obdelava podatkov pa sta povsem avtomatizirana. Zajem podatkov lahko izvedemo s fotoaparatom, video kamero, termografsko kamero itd.

Droni predstavljajo predvsem prihranek pri času, na primer območje, ki bi se ga snemalo dva dni, dron posname v dveh urah, in večjo varnost pri delu, saj tako ni potrebno, da pregled dimnikov opravljajo ljudje, ampak to opravi on. 

Za uporabo drona velja tudi nekaj posebnih pravil:

  • letenje je dovoljeno podnevi, oziroma ponoči, če imaš posebno dovoljenje,
  • od upravljavca je lahko oddaljen največ 500 metrov,
  • vedno je potrebno pred letom preveriti vremensko napoved,
  • leti lahko največ 150 metrov nad tlemi izven kontroliranega zračnega prostora,
  • pred vsakim letom se je potrebno prepričati, da je dron v brezhibnem stanju.

Droni, ki jih uporablja Energetika Ljubljana d.o.o., so opremljeni z aero in termovizijsko kamero.


Energetika Ljubljana d.o.o. izpolnjuje vse tehnične zahteve in je imetnica licence za najzahtevnejšo kategorijo D, drone pa uporablja zaradi lastnih potreb, kot so pregledovanje 100- in 150-metrskega dimnika, sončne elektrarne, 60-metrskega zalogovnika vode, vročevoda, energetskih stavb itd., in za potrebe naročnikov, za katere izdelajo aerofotografije, 3D modele stavb itd. 

Od marca 2017 do junija 2018 so upravljavci dronov opravili preko 200 letov, polete pa so opravili na območjih Ljubljane, Iga, Vrhnike, Črnega vrha nad Polhovim Gradcem, Smlednika in drugod. 

Več o dronih lahko preberete na https://bit.ly/2BuBgXe ali pa nam vprašanja pošljete preko elektronskega sporočila.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca