Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Nasveti za poletne prihranke pri elektriki

03. 07. 2018

Ali ste vedeli, da je poletje izmed vseh letnih časov najprimernejše za prihranek električne energije?
Naj vam podamo nekaj nasvetov za najučinkovitejše prihranke. 
Največji prihranek električne energije poleti predstavlja klimatska naprava, ki pa naj ne bo starejša od 15 let, saj takšna ni več energetsko učinkovita. Potrebno je tudi redno servisiranje in čiščenje ter menjava filtrov, saj bo tako klimatska naprava delovala dlje in bolj učinkovito. Kljub temu, da nam v vročih dneh prija hladen prostor, je priporočljivo namesto klimatske naprave uporabiti stropni ventilatorsaj je za zdravje manj škodljiv kot klima, obenem pa se tako porabi manj električne energije. Z vidika prihranka energije in skrbi za zdravje je priporočljivo, da je poleti temperatura v stanovanju za 5 ali 6 °C nižja od zunanje.
Prav  tako lahko pri elektriki prihranite, če vsakodnevno ne uporabljate pečice, ampak hrano pripravljate na žaru. Pečico je priporočljivo uporabljati v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, saj se takrat stanovanje ne ogreva tako zelo in ne boste potrebovali veliko energije, da ga s klimo ponovno ohladite.
Priporočljiva je tudi menjava navadnih žarnic z varčnimi, saj te porabijo manj energije, proizvedejo več svetlobe in delujejo dlje, zato je njihova menjava manj pogosta.
K  prihranku energije boste pripomogli tudi, če zaprete okna in jih zasenčite, saj bo tako prišlo v stanovanje manj vročine. Ne pozabite tudi na dobro tesnjenje oken in vrat in izoliranost stavbe, tako pozimi kot poleti. Pozimi slabo tesnjenje in izolacija predstavljata izgubo toplote, poleti pa obratno.
Prihranek predstavlja tudi manj vroča oziroma samo topla voda, ki nas lahko prijetno ohladi, električni grelnik vode pa bo za gretje vode porabil bistveno manj električne energije.        

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca