Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Sončna energija

19. 07. 2018

Sončna energija je tista, ki jo oddaja sonce, to pa je kar 15.000-krat več, kot jo porabi človek. Širi se po vesolju in pride do Zemlje v obliki svetlobe in toplote.

Spremenimo jo lahko tudi v uporabno obliko in sicer za ogrevanje stavb ali vode, za proizvodnjo električne energije, za pridelavo biomase, ki poteka s fotosintezo in za rast rastlin.

Kako pa sončno energijo lahko izkoristimo za svoje potrebe? Uporabljamo lahko sončne celice, ki nam omogočajo proizvodnjo elektrike, sončne kolektorje, s katerimi grejemo vodo, in sončni koncentratorski sistem, ki ga uporabljamo za proizvodnjo elektrike preko toplotne energije, kar pomeni, da sonce segreva in uparja vodo, ki poganja turbino, ta pa skupaj z generatorjem proizvaja električno energijo.

Poznamo prednosti in slabosti proizvajanja električne energije s pomočjo sonca. Glavna prednost je ta, da ni izpustov toplogrednih plinov, kar pripomore k čistejšemu okolju, ostale prednosti pa so nizki obratovalni stroški, tiho delovanje naprav in vsestranskost uporabe sončnih celic, saj jih lahko uporabljamo skoraj povsod. Prednost je tudi to, da kvalitetna sončna elektrarna potrebuje malo vzdrževanja, proizvodnja in poraba energije sta omogočeni na istem mestu. Slabosti pa so visoki začetni stroški, sončne elektrarne zavzamejo veliko prostora, razen, če so postavljene na strehi stavb, proizvodnja energije je odvisna od sončnega obsevanja in ne od potreb ljudi, na mestih, kjer so paneli, je možnost povzročitve požarov.

Aprila 2014 je bilo v Sloveniji 3336 sončnih elektrarn, ko je bila proizvodnja elektrike iz sončne energije razvita približno dve leti. Po teh podatki lahko sklepamo, da je danes sončnih elektrarn še več.

Zanimivost: s postavitvijo sončnih celic v Sahari bi dobili 40-krat toliko energije, kot jo potrebuje cel svet.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca