Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Zakaj voziti na metan?

11. 09. 2018

Metan ali stisnjen zemeljski plin (CNG) je pogonsko gorivo, kot sta bencin ali dizelsko gorivo.
Stisnjen zemeljski plin nastane, ko zemeljski plin tehnološko obdelajo, kar pomeni, da ga odvzamejo iz omrežja in stisnejo na 200 barov ali več, tako da zavzame malo prostora.
Vozila na metan so okolju prijaznejša, saj proizvedejo manj škodljivih emisij, povzročajo manj hrupa in ne tvorijo trdih delcev, zato so koristnejša za okolje. Zagotovo je velika prednost tudi to, da je cenovno ugodnejši od ostalih pogonskih goriv.
Tovrstna vozila so v uporabi tudi pri nas; v Sloveniji imamo dve polnilnici v Ljubljani in po eno v Mariboru in na Jesenicah. Javne polnilnice so dostopne vsem uporabnikom, omogočajo prost dostop osebnim in tovornim vozilom in tudi avtobusom, zagotavljajo hiter in enostaven samopostrežni način polnjena, sistem omogoča polnjenje enega ali več vozil hkrati, omogočeno pa je tudi brezgotovinsko plačevanje, kar je precejšnja prednost.
Prednosti je še več: zaradi odsotnosti svinca ali benzena se metan ne prijemlje na avtomobilske svečke, stroški vozila na metan so nižji v primerjavi z drugimi gorivi, metan se iz avtomobila ne more razliti ali izhlapeti, ker je pogonski sistem zapečaten, mazalna olja v avtomobilu zdržijo dlje, manj verjetno je, da se metan samodejno vžge, saj ima temperaturo samovžiga pri 540 °C, zaradi enakomernega in lahkotnega mešanja z zrakom je dovoljeno tudi parkiranje v podzemni garaži.

Za enako vsoto denarja se lahko z osebnim vozilom na metan peljemo dlje, kot z ostalimi pogonskimi gorivi. 
Več o metanu preberite na https://bit.ly/2IEhEnA ali na https://bit.ly/2NC7YjC.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca