Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako prihraniti pri ogrevanju?

22. 10. 2018

Temperature so se kar precej spustile, zato smo že začeli z ogrevanjem. Kako pa lahko pri ogrevanju tudi kaj prihranite? Za vas imamo nekaj nasvetov.

Koliko topotne energije boste za ogrevanje porabili, je odvisno od same temperature prostora, saj vsaka dodatna stopinja nad 20 °C predstavlja 6 % večjo porabo energije, kar pomeni povišanje stroška.

Če okna in vrata ne tesnijo dobro, predstavljajo kar veliko izgubo toplote. Pomembno je, da so okna novejša ali obnovljena, v nasprotnem primeru je potrebno zatesniti prostor okoli oken, pomaga lahko že odeja.

Pomembno je, da ne zastirate ogreval, radiatorji naj imajo prostor, da oddajajo toploto. Okrog teles, ki oddajajo toploto, ni priporočljivo postavljati ti. zračnih blazin ali sušiti perila, saj se v nasprotnem primeru poraba toplotne energije lahko poveča tudi za 10 %.

Ali ste vedeli, da je potrebno v hladnih dneh za prezračevanje okno odpreti do trikrat dnevno za samo par minut? S takim načinom prezračevanja lahko prihranite tudi do 20 % energije.

Če upoštevate vse načine za prihranek pri ogrevanju in je vaša poraba še vedno zelo visoka, preverite tudi, ali imate na radiatorjih termostatske ventile ali so še zelo stari, ali je morda toplotna izolacija poškodovana, ali je merilna naprava pokvarjena, ali je toplotna izolacija na stavbah neprimerna itd.


Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika-lj.si, s pripisom: Za svetovalca