Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Prihranki energije v kuhinji

28. 11. 2018

V enem prejšnjih člankov smo vam obljubili nekaj koristnih nasvetov za prihranek električne energije pri malih gospodinjskih aparatih, zamrzovalnikih in hladilnikih.
Ali veste, kateri mali gospodinjski aparat je največji porabnik elektrike? To so likalniki, saj je njihova grelna moč običajno večja od 1000 W.  Ampak tudi pri likalnikih lahko prihranite energijo, potrebno je upoštevati nekaj nasvetov. Najpomembnejši je ta, da perilo razvrščamo glede na blago, saj nekatero lahko likamo s precej nižjo temperaturo kot drugo. Z likalniki na paro likamo hitreje in učinkoviteje, najpomembnejše pa je, da likalnik med vsakim premorom ugasnemo.
Kako pa prihraniti električno energijo pri hladilniku in zamrzovalniku? Povprečna temperatura hladilnika je 6 °C, zamrzovalnika pa med -16 in -18 °C, zato ju po nepotrebnem ne odpiramo, saj na ta način nižamo notranjo temperaturo in večamo porabo energije naprave za ohranjanje povprečne temperature, kar se zgodi tudi, če v hladilnik ali zamrzovalnik postavimo toplo hrano. Ne postavljajmo ju v bližino grelnih teles in ne zakrivajmo hladilnih rešetk na zadnji strani naprave. Vedno je treba preveriti, ali vrata dobro tesnijo, priporočljivo je tudi dosledno odstranjevanje ledenih oblog. Najpomembnejši nasvet pa je ta, da velikost teh dveh naprav izberete glede na potrebe, ki jih imate, in ne največjega hladilnika oz. zamrzovalnika, kar jih imajo v trgovini.
Prav tako tudi ostalih naprav nimamo vklopljenih ves čas, ampak le takrat, ko jih res potrebujemo, tudi če je to samo polnilec telefona ali prenosnega računalnika.
Pri nakupu novih naprav vedno preverite, kako varčna je naprava in si zagotovite dolgoročen prihranek elektrike.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca