Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako pozimi zračiti stanovanje?

10. 01. 2019

V zimskih mesecih preživimo v zaprtih prostorih približno 90 % svojega dneva. Dotok svežega zraka je zaradi želje po varčnem ogrevanju včasih v drugem planu. V preteklosti smo se srečevali predvsem s problemom prepiha, toplotnih mostov in slabih tesnil na oknih, sedaj pa je problem ravno obraten. Materiali in tehnike vgradnje so tako napredovali, da je treba zagotoviti minimalno menjavo zraka v prostoru, da ne pride do poslabšanja bivanjske kakovosti. V primeru, da je menjava zraka slabo organizirana, se lahko pojavi sindrom bolne stavbe, ki neposredno vpliva na naše fizično počutje. Znaki sindroma so: slabo počutje, padec telesne odpornosti, boljša dovzetnost za obolenja, težave s koncentracijo.
Celoten zrak v prostoru se mora z zunanjim, svežim zrakom, zamenjati 1 x na 2 uri, kar je minimalni pogoj za prezračevanje praznih prostorov. V primeru, da se v prostoru nahajajo 4 osebe, kar predstavlja večjo porabo kisika, razne vonjave ipd., pa se mora zrak v prostoru v celoti zamenjati 2 x na uro.

Poznamo različne metode zračenja:

1. Priprto okno

Ena najbolj razširjenih in pogostih metod, ki jo uporabljamo povečini zato, da se 'izognemo prepihu' in 'ne izgubimo preveč toplote'.
Metoda priprtega okna je pozimi bolj škodljiva kot koristna. Zrak v prostoru se čez ožjo režo menja prepočasi, okno mora biti odprto dlje časa, kar povzroči ohlajanje sten ob oknu. Hladne stene in topel zrak v prostoru pa vodijo v kondenz, kar je glavni razlog za nastanek hišne plesni.

2. Sistemi prisilnega prezračevanja

Poslovne in javne stavbe imajo po večini zagotovljeno prisilno prezračevanje, kjer je stalen dotok svežega zraka. Manjši prezračevalni sistemi se vgrajujejo tudi v zasebne stanovanjske novogradnje z namenom ohranjanja toplote in večje energetske učinkovitosti objekta. V primeru, da se odločate za obnovo ali novogradnjo, priporočamo, da preverite možnost rekuperacije zraka.

3. Okna na stežaj  

So najbolj učinkovita metoda, a hkrati manj priljubljena, saj se na ta način izgubi malce več ogrevalne energije. Za najboljšo kakovost zraka odprite okna na stežaj 2 x dnevno po 5 min. Zakaj 5 min? Zamenjal se bo ves zrak v prostoru, hkrati pa se zaradi kratkega intervala ne bodo začele ohlajati stene. Najboljše je, če okna odprete ob prihodu domov, dokler ste še toplo oblečeni in vajeni mraza. Sočasno lahko tudi povišate temperaturo na termostatu, saj ogrevalni sistemi potrebujejo par minut za ogrevanje in tako boste v nekaj minutah imeli svež, hkrati pa topel zrak in ugodne bivanjske pogoje.


Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca