Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Ista kvadratura, različen znesek na položnici upravnika. Zakaj?

23. 01. 2019

"Jaz in babica imava enako veliko stanovanje, vendar je moja položnica za stanovanjske stroške 2x višja kot njena in ne vem, zakaj."


Zelo pogosta tema pogovorov, ko se začne ogrevalna sezona in tudi pogosto vprašanje v našem klicnem centru, zato smo vam pripravili kratek povzetek razlogov, zakaj je lahko tako.

Kaj vse plačujete preko ene položnice?

  • Ali preko iste položnice plačujete vodo, elektriko, komunalne storitve? Nujen podatek, ko se primerja znesek.
  • Energetika Ljubljana nudi svojim naročnikom storitev Združen račun. Na eni položnici lahko najdete stroške za:
    • oskrbo z zemeljskim plinom,
    • dobavo zemeljskega plina,
    • dostop do distribucijskega omrežja zemeljskega plina (omrežnina),
    • dobavo toplotne energije,
    • dobavo električne energije,
    • vzdrževanje toplotne postaje.

Če ste uporabnik več storitev Energetike Ljubljana, si znižajte strošek provizij in si omogočite boljši pregled nad storitvami. Na računu lahko združite vse stroške, ki se nanašajo na isto odjemno mesto, poljubno pa tudi več odjemnih mest istega plačnika. 

Združenim računom smo tudi okolju prijaznejši, zato lahko enostavno izberete to storitev s klikom na povezavo


Na višino stroška ogrevanja na položnici vplivata dva ključna dejavnika: kakšen sistem ogrevanja uporabljate - ali se ogrevate z zemeljskim plinom, elektriko, daljinskim ogrevanjem, kurilnim oljem in ali plačujete dobavo energenta oz. ali imate lastno kurišče:

  • Ogrevanje stanovanja. Vsaka stopinja manj seveda pomeni prihranek. Temperatura v vašem stanovanju ima neposreden vpliv na višino položnice. Ogrevate na 20 ali 24 stopinj? Naj že na tem mestu ne bo odveč nasvet, da je za zdravje najprimernejša temperatura prostora 21 stopinj, v spalnih prostorih pa celo 19 stopinj.
  • Toplotni ovoj stavbe. Več izolacije pomeni manjše toplotne izgube. V primeru, da živite v starejši zgradbi, potrebni obnove, kjer je veliko toplotnih mostov, to drastično vpliva na porabo energije potrebne za ogrevanje.
  • Orientacija stanovanja. V primeru, da je vaše stanovanje orientirano na sever, je poraba za ogrevanje dokazano večja, saj kljub mrzlim zunanjim temperaturam sončna svetloba pripomore k hitrejšemu občutku topline.
  • Lokacija stanovanja. Vaši sosedi ogrevajo? Eni na 19, drugi pa 24, tretji pa nič? Toplotna prehodnost znotraj stavbe ni tako intenzivna kot prehajanje toplote na relaciji notranjost-zunanjost vendar se vseeno dogaja. V primeru, da živite nad neogrevanim prostorom, boste verjetno vedno porabili več energije kot vaš zgornji sosed.
  • Življenjski slog in zračenje. Zmanjšate termostat pred spanjem ali se rajši zbudite na toplem? Imate v družini kadilca, ki neprestano odpira balkonska vrata? Ste veliko zdoma? Vse našteto so dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati  kot razloge za odstopanje zneskov.
  • Izbor energenta in stanje ogrevalnega sistema. Starost vašega sistema ima velik pomen. Novi sistemi so seveda naprednejši in učinkovitejši pri izrabi energentov.


Za večji prihranek in boljše bivanjske pogoje sledite našim objavam v rubriki Svetovalec, kjer redno objavljamo uporabne nasvete. 

Za možnost brezplačnega svetovanje o energetski prenovi vašega objekta pokličite naš klicni center na 080 2882. 


Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca