Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako povečati bivanjsko udobje v svojem domu?

13. 02. 2019

Nujno je, da se doma počutimo varno in udobno, saj se le tako lahko sprostimo in odpočijemo od stresnega vsakdana. Kako si lahko z manjšimi ukrepi izboljšamo počutje doma?

Parametri bivalnega udobja so:

  • toplotno udobje,
  • kvaliteta zraka ,
  • akustično udobje,
  • vizualno udobje.


1.  Toplotno udobje

Večini ljudi pozimi najbolj odgovarjajo temperature med 20 in 22 stopinj Celzija. Ob bolj fizičnih aktivnostih (kuhanje, pospravljanje) in med spanjem ponoči prija tudi kakšna stopinja manj, če pa vas čaka delo z računalnikom, vas zna hitro zazebsti v prste in boste termostat premaknili na 24 stopinj.
Prav tako kot temperatura je zelo pomembna tudi vlažnost zraka. Imejte v mislih, da je ogrevan zrak praviloma bolj suh. Priporočena relativna vlažnost pozimi je okoli 50 %.


2. Kvaliteta zraka

Poleg temperature in vlažnosti zraka je pomembna tudi njegova svežina. Materiali in tehnologija gradnje so tako napredovali, da je nenameren prepih skorajda nemogoč, zato moramo namensko zračiti prostor, da zagotovimo dovolj svežega zraka za udobno bivanje.

Celoten zrak v prostoru se mora z zunanjim, svežim zrakom, zamenjati 1 x na 2 uri, kar je minimalni pogoj za prezračevanje praznih prostorov. Kako pozimi zračiti stanovanje, si lahko preberete v našem Svetovalcu.


3. Akustično udobje

Okoljski hrup ne le, da je neprijeten, ampak tudi dolgotrajna izpostavljenost njemu lahko pusti posledice med drugim na zdravju. Izpostavljenost hrupu lahko povzroči poškodbe sluha, motnje spanja, vznemirjenost, zmanjšano učinkovitosti in druge psihofiziološke simptome. 

Če ocenimo, da bodo naši bivalni prostori dlje časa izpostavljeni hrupu ali pa je ta izjemno porasel, vsekakor velja razmisliti o preventivnih ukrepih kot so dodatna zvočna izolacija, večslojna zasteklitev, tesnjenje stikov.


4. Vizualno udobje

Naravna osvetljenost stanovanja je izredno pomembna za kvaliteto našega življenja. Dnevna izpostavljenost sončnim žarkom je nujno potrebna, da vsi sistemi v našem telesu delujejo pravilno. Pomanjkanje naravne svetlobe lahko občutimo v zimskih mesecih, ko nam kdaj pa kdaj manjka energije brez pravega razloga. Premočno svetlobo moramo kdaj tudi zastreti, izberite tak tip senčil, ki bo ustrezal vašemu prostoru in vam hkrati nudil čim boljšo prilagodljivost.

Prav tako je pomembna umetna osvetlitev. Več svetlobe boste sigurno potrebovali za delovni pult v kuhinji, bralni kotiček in jedilno mizo. Preveč svetlobe pa nas lahko tudi odvrne in ima neprijeten učinek, zato premišljeno pri nakupu in pozicioniranju svetil.

Včasih so bile v trgovini na voljo le žarnice z žarilno nitko, ki je ob vklopu svetila zažarela in žarnica je tako oddajala toplo svetlobo.  Sedaj je na razpolago nešteto vrst žarnic oziroma sijal: s hladno in toplo svetlobo, šibke in močne, halogenske, led in varčne. Ob nakupu novih žarnic ali sijalk poleg energetskega razreda seveda ne pozabite preveriti, koliko svetlobe žarnica oddaja  (lumni) in kakšne barvne temperature je
sijalka.


Izboljšanje bivalnega udobja je zelo pogost razlog za prenovo in energetsko sanacijo stanovanjskih stavb, po nekaterih podatkih se kar 73 % vseh prenov zgodi zaradi želje po večjem bivanjskem ugodju.

Za pomoč pri energetski prenovi vašega objekta se posvetujte z našim kontaktnim centrom na 080 2882. 

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca