Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako pravilno ravnati s perilom, da mu podaljšamo življenjsko dobo?

03. 04. 2019

Ali veste, kako pravilno ravnati s perilom, da mu podaljšate življenjsko dobo? Predstavljamo vam nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri pranju perila.

Najpomembnejše je, da perilo razvrščate po temperaturah, ki so navedene na etiketi, in po barvah. Tako perilo razdelimo na temno, svetlo in večbarvno, le-to pa seveda še po ustreznih temperaturah. Ali ste vedeli, da je barvna oblačila priporočljivo prati pri 40° C in bela pri 60° C? s pranjem perila pri najnižjih možnih temperaturah prihranite tudi z energijo in življenjska doba oblačil bo daljša.

Vsa oblačila je priporočljivo prati obrnjena narobe, predvsem volnena oblačila, pletenine in kavbojke. Ne pozabite še izprazniti žepov in zapeti zadrg.

Na trgu je ogromno sredstev za pranje, ki obljubljajo dlje časa dišeče perilo, ravno ta pa pospešeno uničujejo perilo. Sredstva, ki jih uporabljate, naj bodo okolju prijazna, pomembno pa je predvsem to, da s količino sredstva ne pretiravate. Tudi, če dodate večjo količino detergenta ali mehčalca, perilo ne bo bolj čisto ali bolj dišeče, povečali boste le še možnost za nastanek alergij, saj ves dodaten detergent ostane v perilu, ki pa negativno vpliva na kožo. Torej, če perilo ni res umazano, ga poskusite oprati s polovično mero detergenta in mehčalca, saj je to bolj prijazno do vaše kože in okolja.

Kako pa je z likanjem? Tudi pred likanjem je potrebno preveriti navodila za vzdrževanje perila, saj je pomembno, da ne likate s prevročim likalnikom, ki lahko na tkanini naredi luknjice. Če so na perilu kakršnikoli okraski, ga obrnite narobe, da ne boste poškodovali okraskov.

Za zelo občutljive tkanine, kot sta svila in saten, je priporočljivo ročno pranje, saj takšno pranje ni tako intenzivno kot strojno.
V pralni stroj ne dajte preveč oblačil, saj se v nasprotnem primeru ne operejo dobro, na perilu pa lahko ostanejo madeži detergenta.

Ob upoštevanju vsaj kakšnega nasveta boste vašemu perilu podaljšali življenjsko dobo in bili okolju bolj prijazni.  

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca