Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako hladiti dom brez klime?

05. 07. 2019

V boju proti vročini si številna gospodinjstva pomagajo s klimatskimi napravami. Te pa porabijo veliko električne energije, marsikomu povzročajo zdravstvene težave in so tudi precej drage. Vaš dom lahko na preprost način ohladite tudi brez klimatskih naprav. Z naslednjimi nasveti boste lažje preživeli vroče poletne dni:

  • Zagrnite zavese in spustite rolete

Že v zgodnjih jutranjih urah zagrnite zavese, zastrite žaluzije oz. spustite rolete. Še posebej je to pomembno na oknih, ki so obrnjena na jug in zahod. Na takšen način vročini preprečite vstop v prostor. Sonce, ki sije skozi okno, lahko poveča temperaturo prostora tudi za 30 odstotkov.

  • Večerno prezračevanje

Prostore zračite zelo zgodaj zjutraj, zvečer ali ponoči. Ko se sonce skrije za obzorje in se ozračje shladi, je čas za odpiranje oken. Odprite okna na nasprotnih straneh stanovanja ali hiše, da ustvarite prepih.

  • Uporabite ventilator

Ventilator služi kot mešalec zraka. Pred ventilator lahko postavite plastenke z zamrznjeno vodo, ki ste jim predhodno dodali 2-3 žličke soli. Postavitev ledu pred delujoči ventilator lahko dejansko posnema učinek klimatske naprave.

Ventilator je bolje postaviti čim bližje tlom, saj se bo hladni zrak tako najbolje razpršil. Ko je zunaj vlažen in soparen dan, pomaga vklop ventilatorja v kopalnici, ki je tam zato, da posrka vlago iz zraka.

Preverite, če se stropni ventilator vrti v nasprotni smeri urinega kazalca. To je zelo učinkovit način za premikanje zraka po stanovanju.

  • Uporabljajte bombažno posteljnino

Posteljnina naj bo svilena ali bombažna. Naravni materiali se ne pregrevajo in ustvarjajo prijeten občutek na koži. Že res, da je
flanelasta posteljnina zelo mehka, ampak je bombaž veliko bolj zračen. Poleg tega v vročih poletnih nočeh ostaja dlje časa hladnejši na dotik.

  • Pokrijte pohištvo

Tudi določeni kosi pohištva, kot je npr. temna zofa, lahko veliko pripomorejo k zadrževanju toplote. Takšne kose pohištva zato
oblecite v svetle bombažne tkanine.

  • Zmanjšajte notranje vire toplote

V vročih dneh se odpovejte uporabi pečice in štedilnika. Raje uživajte hladno hrano.  Izklapljajte računalnik in televizor. Opravila, ki terjajo uporabo gospodinjskih aparatov odložite na večer ali zgodnje jutro.

  • Klasične žarnice zamenjajte z varčnimi

Tudi zamenjava klasičnih žarnic za varčne bo pomagala pri ohranjanju prijetnejše temperature v vašem domu. Poleg tega, da so bolj varčne, ustvarjajo tudi manj toplote.

  • Osredotočite se na vašo telesno temperaturo

Poleg temperature v stanovanju je še bolj pomembno, da se osredotočite na vašo telesno temperaturo. Namenite več pozornosti ohladitvi telesa od znotraj, tako, da popijete dovolj tekočine in nosite lahka oblačila iz naravnih materialov.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika-lj.si, s pripisom: Za svetovalca