Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Enostavno do menjave dobavitelja elektrike

18. 07. 2019

Danes se lahko prosto odločamo o tem, kdo je naš dobavitelj elektrike. Ker pa smo včasih plačevali elektriko točno določenemu dobavitelju, ki je bil hkrati tudi naš dobavitelj, marsikateri uporabnik še danes ne razmišlja o spremembi. Na tem mestu velja izpostaviti, da je menjava dobavitelja legitimna pravica vsakega posameznika, poleg tega je za odjemalce povsem preprosta in varna ter lahko omogoča prihranek oz. zmanjšanje stroškov.

Postopek menjave dobavitelja je za odjemalca brezplačen in enostaven, saj v njihovem imenu vse opravi podjetje, ki ga izbere za novega dobavitelja. Odjemalec mora zgolj pooblastiti novega dobavitelja, da ta zanj opravi celoten postopek menjave dobavitelja. Zamenjava je potrjena, ko je postopek pri SODU (Sistemski operater distribucijskega omrežja) uspešno izveden. Morda kateri od dobaviteljev zagotavlja, da je postopek končan v trenutku, ko podpišete pogodbo – temu žal ni tako. Vsi dobavitelji smo se dolžni držati istih zakonskih določil, kar pomeni, da je dolžina postopka pri vseh dobaviteljih predvidoma enaka.

Z menjavo dobavitelja se ne spremenijo niti omrežje, na katero je odjemalec priključen, niti priključek ali merilna naprava oziroma števec. Odjemalec tudi po menjavi dobavitelja ostaja priključen na isto distribucijsko omrežje, ki ga vzdržujejo distribucijska podjetja, saj je to vezano na geografsko območje preskrbe in tudi cena za uporabo omrežja ostaja enaka.

Pri menjavi dobavitelja pa je vseeno potrebna previdnost, saj so na spletu pogosto dostopni zavajajoči izračuni prihrankov v primeru zamenjave dobavitelja. Ti se namreč ne primerjajo z aktualnimi veljavnimi ceniki, temveč s preteklimi ceniki posameznih dobaviteljev, ko so bile cene višje. Ravno tako so izračuni prihrankov navadno narejeni na podlagi rednih cenikov in ne na podlagi akcijskih cen, ki jih imajo uporabniki lahko že pri obstoječih dobaviteljih. Kljub na prvi pogled mikavnim izračunom najprej preverite veljavno ceno na svojem zadnjem računu za elektriko in na tej osnovi pridobite izračun dejanskega prihranka ob menjavi dobavitelja. 

Pridružite se nam kot odjemalec, pokličite 080 2882 ali nam pišite na info@energetika.si.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca