Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Vsiljivi akviziterji, ki zavajajo z lažnimi podatki, so spet na delu

05. 08. 2019

Vsiljivi akviziterji, ki zavajajo z lažnimi podatki, so spet na delu!

V zadnjem mesecu zopet opažamo izrazit porast klicev in elektronskih sporočil na temo akviziterjev, ki nastopajo pod pretvezo, da so zastopniki operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo ali se izdajajo za strokovno osebje Energetike Ljubljana. 

Po pričevanju naših odjemalcev so izjemno vsiljivi in iznajdljivi. Poskušajo prepričati z lažnimi pristopi in podatki, da jih odjemalci spustijo skozi vrata svojega doma. Takšni pristopi so npr. preveritev varovalk ali grožnja z izklopom električne energije.

Po vstopu zahtevajo od odjemalcev račune za električno energijo in/ali zemeljski plin ter jim predajo v podpis dokument, ki za odjemalca predstavlja menjavo dobavitelja energenta. Odjemalcem svetujemo da dokument, ki vam je predložen v podpis preberete v celoti. Če niste pozorni na vsebino dokumenta, lahko s svojim podpisom pogodbe o dobavi, sprožite postopek, s katerim novi dobavitelj v skladu z zakonodajo izvede zamenjavo dobavitelja električne energije in/ali zemeljskega plina. Svetujemo vam, da v kolikor niste prepričani o vsebini dokumenta, ki vam je predložen v podpis prej pokličete vašega obstoječega dobavitelja električne energije in/ali zemeljskega plina in se o postopkih in zahtevah akviziterja pozanimate pred podpisom česarkoli.

Naj ob tem ponovno opozorimo na podobne primere, ki so se in se še vedno dogajajo pri odjemalcih zemeljskega plina. Tako imenovani “plin-mojstri” pozvonijo, stanovalce prepričajo, da je potrebno preveriti notranjo plinsko napeljavo ali, da prihaja do uhajanja plina. Energetika Ljubljana s »terenskimi serviserji« ali »plin-mojstri«, ki se sklicujejo, da prihajajo iz »Plinarne Ljubljana« ipd., nima sklenjenih pogodb za ugotavljanje in preprečevanje uhajanja plina ali drugih podobnih storitev odpravljanja okvar v povezavi s plinskimi napeljavami in plinskimi trošili.

Vsem odjemalcem svetujemo posebno previdnost. Od akviziterjev vedno zahtevajte službeno identifikacijsko kartico in si zapišite njihove podatke. Strokovno osebje Energetike Ljubljana ima službeno kartico vedno s seboj. V primeru, da se vam je zgodilo zgoraj opisano pa vas prosimo, da nas o tem pisno obvestite in nam pošljete elektronsko sporočilo na elektronski naslov info@energetika.si ali pa kontaktirate naše osebje na brezplačno številko kontaktnega centra 080 2882.

Pojava in dejanja lažnih serviserjev in akviziterjev ne moremo preprečiti, lahko pa jim s previdnostjo in preverjanjem, kot je na primer zahteva, da se osebe izkažejo z ustreznimi identifikacijskimi dokumenti, preprečimo nepooblaščen vstop v domove in nepošteno ravnanje.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca