Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Prijateljica v sosednji ulici ima enako veliko stanovanje, a je prejela manjši račun za ogrevanje…

24. 01. 2022

Strošek dobavljene energije ne gre enoznačno primerjati z enako površino posamezne stanovanjske enote, saj na količino porabljene energije za ogrevanje vpliva več faktorjev. Prvi izmed njih je toplotna karakteristike zunanjega ovoja stanovanja (stene, tla, streha, okna, vrata), pomemben vpliv ima tudi toplotna karakteristika ovoja stanovanja proti neogrevanim prostorom.

Preprosto povedano, stavba, ki je toplotno dobro zaščitena (fasada, okna), bo porabila manj energije za ogrevanje, kot stavba, ki ni zaščitena (brez fasade, stara okna), saj pri slednji prihaja do večjih toplotnih izgub. To je podobno, kot da bi stanovanje ogrevali, hkrati pa bi ves čas imeli priprta okna. Stanovanja, ki imajo ves čas zaprte radiatorje, se ogrevajo pasivno, saj del toplote prehaja preko zidov, tal in stropa od sosednih ogrevanih stanovanj.

Poleg tega pri izračunu deleža za porabljeno toploto vpliva tudi lega stanovanja, saj stanovanje orientirano proti severu v zadnjem nadstropju stavbe potrebuje več toplote za ogrevanje kot stanovanje umeščeno v sredini stavbe, orientirano proti jugu. Dodatno je pomembno tudi dejstvo, da se stanovanja, ki imajo ves čas zaprte radiatorje, ogrevajo pasivno, saj del toplote prehaja preko zidov, tal in stropa od sosednih ogrevanih stanovanj.

Vpliv na višino porabe toplote so tudi različne življenjske navade posameznika. Nekaterim je dovolj že 20°C v stanovanju, drugim pa je udobneje pri 24°C.

Zato primerjava stroška ogrevanja samo na podlagi  velikosti stanovanja nikakor ni primerljiva. Predlagamo, da se o načinu delitve stroškov ogrevanja, pozanimate pri izvajalcu delitve za vaš objekt.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca