Naš Svetovalec združuje odgovore na pogosto zastavljena vprašanja naših uporabnikov, ki so povezana z izbiro in izkoriščanjem različnih virov energije ter učinkovito rabo energije v vsakdanjem življenju.

Ozaveščeni uporabniki energije pomembno prispevamo k energetsko in okoljsko učinkoviti rabi energije ter s tem k višji kakovosti našega bivanja.

Kako privarčevati pri ogrevanju in prezračevanju?

07. 10. 2022

Varčevanje z energijo se začne že doma. Z različnimi ukrepi pri ogrevanju, kuhanju, uporabi malih gospodinjskih aparatih in razsvetljavi v vašem domu lahko znižate porabo energije, kar posledično pomeni nižje stroške.

V lastnem gospodinjstvu lahko dodatno prihranite tako, da upoštevate nekatere napotke oziroma usmeritve:

  • znižajte stopnjo ogrevanja v vašem domu, saj vsaka dodatna stopinja notranje temperature poveča porabo za 6 %,
  • optimalna bivalna temperatura v vašem domu naj se giblje med  20 °C in 21 °C, medtem ko naj se temperatura v
    spalnici
    giblje med 17 °C in 18 °C, 
  • ne zastirajte ogrevalnih teles, saj tako preprečite dvig toplega zraka in se zmanjša efektivna moč radiatorja,
  • velikost radiatorjev mora biti prilagojena, da oddaja dovolj toplote glede na velikost prostora,
  • vgradite termostatske ventile na radiatorje, saj tako kontrolirate temperaturo zraka v prostoru,
  • neposredno za radiatorjem, ki je na zunanjih stenah, namestite izolacijsko ploščo (reflektor) ter tako preprečite segrevanje zunanjih, mrzlih sten, 
  • v času dopustov ali daljše odsotnosti radiatorje delno ali povsem zaprite,
  • s primerno izolacijo stavb in kakovostnimi, tesnimi okni lahko zmanjšate toplotne izgube za okrog 30 %,
  • pred začetkom kurilne sezone preverite, kako tesnijo okna in vrata ter po potrebi poskrbite za tesnila; tesnilo v obliki samolepilnega gumijastega traka prilepite po celotnem okvirju oken in vrat ter tako preprečite uhajanje toplega zraka iz prostora in na ta način prihranite lahko tako od 5 do 20 % energije za ogrevanje, 
  • zračite v najtoplejšem delu dneva, tako, da za kratek čas na stežaj odprete okna,
  • izognite se plesni v stanovanju s prezračevanjem; prezračujte in odstranite odvečno vlago, zaradi katere se pojavi plesen ter tako vzdržujte idealno vlago med 40 in 60 %,  
  • okna ponoči zastirajte s polkni, roletami ali debelimi zavesami ter tako preprečite največje toplotne izgube, ki nastanejo ponoči zaradi nizkih temperatur.

V kolikor vas zanima več o prezračevanju v zimskih mesecih, si preberite v Svetovalcu Kako pozimi zračiti stanovanje?, prav tako so vam na voljo naši svetovalci, ki vam bodo svetovali o učinkoviti rabi energije ali celostni energetski oskrbi vašega doma.  



Vir: Nasveti za varčno rabo energije in vodo. Eko sklad. Dostopno na: https://ekosklad.si/prebivalstvo/informacije/nasvet/nasveti-za-varcno-rabo-energije-in-vode z 13. 3. 2019.

Hvala, ker nas berete, všečkate in delite. Vaša mnenja, predloge ter vprašanja nam lahko posredujete na info@energetika.si, s pripisom: Za svetovalca